Att göra Äppelvin

En av oss, Thomas, har rötter i södra Tyskland, inte långt ifrån Frankfurt. Den trakten är känd för sitt äppelvin, Äppelwoi. Denna jästa äppelmust blandas vanligtvis med vatten och blir då en mycket svalkande sommardricka.

Att göra äppelvin är inte alls svårt. Men det finns några saker att tänka på, se nedan.

Hur mycket alkohol det blir i ”vinet” beror på förhållandet mellan socker och vatten i musten, ofta blir alkoholhalten 5-8%. Jästen omvandlar allt socker till alkohol.

Till skillnad mot cider har äppelvinet alltså inget socker kvar. Det upplevs därför som syrligare och torrare. Dessutom är cider kolsyresatt medan äppelvinet är ”platt”. Om man gillar kolsyra kan man helt enkelt blanda äppelvinet med bubbelvatten när man dricker det.

jäsbehållare

Behållare

Det enda som verkligen behövs är ett jäskärl, alltså en behållare som musten kan jäsa i. Det måste vara tillräckligt tätt för att hålla ute smuts och insekter, men koldioxiden som bildas av jäsningen behöver komma ut, annars blir det övertryck.

Det finns många möjligheter men tänk på att behållaren också behöver vara skvalpsäker nog att transporteras i bil om du hämtar rå must från oss.

Jäshinkar i livsmedelssäker plast är en prisvärd och enkel lösning. De kan köpas färdigt med vattenlås och tappkran, t.ex. denna modell från Humlegården som också säljer andra storlekar.

Jäsning

Färsk äppelmust håller sig bara någon dag i rumstemperatur innan den börjar jäsa av sig själv. Det finns nämligen vild jäst överallt i naturen, särskilt på äpplenas skal.

Det går alldeles utmärkt att jäsa ett vin med dessa vilda jäststammar. Det tar lite längre tid och resultatet är mindre förutsägbart. Smakerna som jästen producerar kan variera en hel del och man kan tycka att det är en del av nöjet att experimentera – men man ska då inte förvänta sig en ren äppelsmak.

För snabbare jäsning med midre bismak från vild jäst kan man använda olika sorters ciderjäst, själv har vi haft god erfarenhet av SafCider AB-1. Om man vill bli av med vildjästen helt kan man använda vintillverkningens knep att först tillsätta svavel för att nästa dag lägga till ciderjästen.

Bästa temperatur för jäsning är sval rumstemperatur.

Lagring och servering

När jäsningen är avslutad, vilket tar inte mer än en vecka om man tillsätter jäst, är äppelvinet i princip klart – men det blir mycket bättre med tiden då eventuella felsmaker minskar och smaken blir rundare. Ett tips är att flytta jäskärlet till källaren och ”glömma” det till efter vintern.

Hållbarheten är i princip obegränsad eftersom jästen har konsumerat all näring så att det finns ingenting kvar för skadebakterier att växa på. Dessutom konserverar alkoholen. Klassiskt dricker man förra eller förrförra årets äppelvin under sommaren.

En praktisk detalj att tänka på i förväg är hur man får äppelvinet från jäskärlet till glaset. Man kan fylla det på flaskor redan efter någon vecka när jäsning är klar, eller lagra det i jäskärlet. Om kärlet har en tappkran, använd den inte regelbundet för att provsmaka, eftersom kranen går inte att göra rent innan kärlet är tomt. Bättre att använda kranen för att tappa om i flaskor eller bag-in-box isåfall.