Matkvalitet och nya smaker

En av de bästa sakerna med livet på landet är att man har tillgång till så mycket bättre och roligare mat. Vi är inte utlämnade till det lite enahanda utbudet av kött och grönt hos Ica. Vi kan äta våra egna alldeles färska och smakrika grönsaker som inte har åkt runt halva jordklotet och vi har köttdetaljer som man annars knappt får tag i längre. Det är en lyx. Riktigt bra mat är en så viktig del av livet.

Under hösten och vintern har vi experimenterat med allt möjligt som vi aldrig hade lagat tidigare. Vad sägs om rimmad älgtunga, fiskburgare på brax, mjölmaskbiffar, långkokt kanadagås, tacos på älghjärta, gäddkroketter, tuppgryta, osso bucco på lammlägg eller egenlagad leverpastej? Så många nya smaker att utforska.

Det blir många långkok med massor av egna rotsaker och någon bra grytbit från sommargrisarna. Kålrotspommesfrites är en höjdare! Och squash och pumpa är båda utmärkta som bas i diverse kakor och efterrättspajer. Egen korv och hemlagad blodpudding är på listan att testa härnäst.

Här ett recept för helgmyset:

  • Filéa en stor gädda du fick av grannen.
  • Kör köttet i matberedaren med lite potatismjöl, finhackad lök, ett par ägg från de egna hönsen samt salt och vitpeppar.
  • Forma smeten till bollar, rulla i vetemjöl, sedan i uppvispat ägg, sedan i ströbröd eller panko.
  • Grädda till knapriga gyllengula kroketter i en airfryer (ca 8 minuter) eller fritera på spisen, eller stek i ugn.
  • Servera med kokt potatis från jordkällaren, en god sås och någon grönsak ur skafferiet eller frysen.