Bestbo musteri

Det är äppelår i år! Så mycket äpplen överallt och så synd att inte ta vara på dem.

Vilken tur då att vi råkar ha en kvarn, en press och all utrustning som behövs (en del tack vare delfinansiering med EU-pengar från landsbygdsutvecklingsprogrammet LEADER via jordbruksverket och lokala koordinatorn Upplandsbygd).

Hela äppelsäsongen håller vi på: varje onsdag och lördag kommer folk och lämnar in äpplen på morgonen och får tillbaka samma äpplen i form av pastöriserad must på eftermiddagen. Jättesmidigt! Och det har varit fullbokat varenda dag vi har öppet. Vi har i skrivande stund mustat mer än 2 ton äpplen (!) och det är ännu många veckor kvar på säsongen.

Mustning av äpplen är inte svårt, om man har rätt utrustning och är bra på att tvätta händerna stup i kvarten. Äpplena ska vara hyfsat rena och sorterade – inga ruttna äpplen. Vi väger dem på en fiffig gammaldags våg som Thomas har digitaliserat genom att bygga ihop med en modern elektrisk variant.

Sedan sköljs de och därefter ner genom kvarnen. Då får man ut en slags grovt äppelmos som kan släppa ifrån sig saften.

Äppelmoset körs sedan i en press som består av en stor plastblåsa som fylls med vatten och då pressar äppelmoset mot en silduk. Det torra fruktköttet blir kvar och all musten rinner vidare till pastöriseringen.

Man pastöriserar musten i 84 grader för att ta död på bakterier och jästsvampar som annars snabbt får råmusten att börja jäsa och förvandlas. Den heta musten hälls direkt i bag-in-box-påsar som försluts och etiketteras. Oöppnade förpackningar håller sig ett år i rumstemperatur! Jämfört med att man måste slänga skottkärrelaster med fina äpplen i komposten för att man inte hinner äta upp dem.

Ett roligt projekt som skapar hållbarhet, tar tillvara lokala resurser och gör att fler kan få massor med smaskiga äppelvitaminer att njuta av till vintern.