Det här var det första året som vi båda bodde på gården hela året på heltid! Och 2024 har verkligen bjudit på både plus och minus.
Tassahunden, vår trogna följeslagare i elva år, blev plötsligt väldigt, väldigt sjuk en morgon i mars. Det gick fort och skonsamt men vilket tomrum hon lämnade.
Tomt, men aldrig långtråkigt, för oj vad mycket jobb vi råkade skaffa oss istället! I april kom tre små griskultingar till gården. De började genast jobba som jordfräsar. De växte i en rasande fart och för att kunna hålla dem med kornkross återaktiverade vi både den gamla spannmålssilon och en absolut livsfarlig kvarn som behöver svetsas ihop igen efter ungefär var tredje användning. I november övergick Bacon och Skinka till att bli bacon och skinka. Totalt fick vi hem 240 kg fläsk (det finns fortfarande kött att köpa, mer info här)! Det var härliga fina grisar som gillade att bli kliade på magen och som fick bada lerbad varje dag hela sommaren. Och de rymde bara ibland, litegrann, men kom alltid snällt med hem igen.
I juni kom fåren, två finullstackor med två lamm vardera. De har betat aspsly och hjälpt oss att hålla några små naturbetesplättar öppna. Dessutom är de väldigt gosiga och sociala. I oktober fick de sällskap av baggen Ullf så vi hoppas på smått under våren 2025. Och de har bara rymt ibland, litegrann, men kommer alltid snällt hem igen efter en stund.
I juli övertog vi två katter, eller om det var de som övertog oss. Iggy och Sira är fantastiska och väldigt egensinniga, precis som katter ska vara. De är mjuka och mysiga men ger också världens sämsta massage om nätterna. De plockar in stora mängder möss och sorkar, nästan alltid döda. Vi älskar dessa katter! Bara den ena har rymt litegrann, men bara första dagarna och sedan dess håller de sig snällt hemmavid.
Hönsen levde väldigt fritt och härligt under våren och en stor del av sommaren. De rymde visserligen i princip varje dag, men bara in till grannarna eller upp på höloftet där vi lekte den ”roliga” leken gömma-äggen–och-låta-matte-leta. En dag när vi ledsnade och helt enkelt rev ut allt gammalt hö hittade vi totalt 50 undanstoppade ägg på olika hemliga ställen. Ena hönan ruvade fram tre små kycklingar och kläckmaskinen ruvade fram ytterligare tio. Sedan åt duvhöken och råttorna upp nästan allihop. Därefter var det slut på livet som frigående långfärdshöns. Nu är hönorna flyttade till ett nybyggt och råttsäkert (tills vidare) hönshus i dungen bakom vårt hus och har fått en stor men inhägnad hönsgård som de får hålla sig i. Och ett par av tupparna har blivit soppa.
Ja, och så har vi mjölmaskarna också, men dem är det aldrig någon som är så värst intresserad av, konstigt nog. De är ju faktiskt den allra enklaste och behändigaste matproduktionen på hela gården! De äter morötter och reproducerar sig i hög hastighet och är ett utmärkt och miljövänligt proteintillskott till både hönsen och oss. Och vet ni vad? DE RYMMER ALDRIG.
2024 var också ett fantastiskt äppelår! Med hjälp av EU-finansiering för landsbygdsutveckling drog vi igång ett litet musteri och mustade totalt drygt åtta ton äpplen under säsongen. Och då hade vi bara öppet två dagar i veckan. Stor succé men mycket arbete.
Förutom det nya hönshuset har vi (dvs Börstils Bygg) rätat upp det alltmer saggande taket på gamla magasinet. Gamla fönster har kittats och målats (med Selders färg från Uppsala) och även om underhållet av de gamla byggnaderna aldrig tar slut, så är det inget som är akut längre i alla fall. Efter lite tips tordes vi till och med själva lyfta och rätta till logens gavel…
Vi slog eget hö i samarbete med goda grannar, vi sådde honungsfacelia på en liten åkerplätt som blommade vackert lila halva augusti och vi har stängslat in en massa mark. Dels för att stänga ute vildsvinen, dels för att kunna stänga inne tamdjuren. Lilla naturbeteshagen bakom gården funkar dessutom som rolig lekhage för hundarna på hunddagiset.
Vi anlade ett 500 kvadratmeter stort grönsaksland med ett hyfsat stort växthus. Det blir ganska mycket mat på 500 m2… Vi har jordkällaren, frysarna och skafferiet fulla av goda grejer. En gamechanger i år var att börja jobba med tryckkonservering! Det blev väl ett par hundra konservburkar med allt från krossade tomater till bönor, paprika, majs och pumpa. Och inlagda rödbetor förstås. Men till nästa år blir det en kattstation mitt i landet så att katterna hänger mer däromkring och hjälper Sanna att bekämpa sorken som har varit onödigt glupsk.
Thomas har fixat med skogen, det har fällts litegrann, inventerats en hel del och flisats upp en väldig massa ris. Det blev inte lika illa med granbarkborren i år som tidigare år, men nu har vi satt in ytterligare åtgärder för att säkra upp inför 2025, utifall att.
Hunddagiset och hundhotellet har varit fullbokade i princip hela året. Totalt har ca 60 olika hundar passerat hos oss, och många är återkommande gäster. Stora och små, unga och gamla, lockiga och släta. De flesta hundar verkar gilla att komma och provjobba som gårdshund en helg! De får slicka fåren på nosen, lära sig att akta sig för katter och testa nosework i logen.
Vi etablerade Norrskedika kallbad (alltså: en isvak), skaffade en minitraktor som är världens bästa och mest arbetsbesparande uppfinning någonsin och vi har haft väldigt trevliga morgonkaffeträffar och arbetsdagar med grannarna i byn.
Livet på Bestbo gård är inte direkt vilsamt, men det är i alla fall inte tråkigt.